Zelfliefde in de context van Human Design

BEREKEN JOUW HUMAN DESIGN CHART

BEREKEN JOUW HUMAN DESIGN CHART

We leven in een wereld waar er veel druk op ons staat. Er wordt van ons verwacht dat we leven volgens de maatstaven van de maatschappij. Maar wat als dit ook anders kan?

Human Design draait om houden van jezelf omdat je uniek bent. Zo heeft iedereen een unieke eigen handleiding. En om optimaal te handelen naar deze gebruiksaanwijzing voor het leven, moet je ‘narcistisch’ zijn. Maar niet in de klinische zin van het woord zoals die in de samenleving wordt gebruikt.

Aan de hand van een interessant document over neo-narcisme van Ra Uru Hu wordt voor jou duidelijk hoe je de touwtjes van jouw eigen leven stevig in handen kunt nemen.

Wat is neo-narcisme?

Ra Uru Hu heeft het woord ‘neo-narcisme’ bedacht. Hij gebruikt ook wel de term ‘enlightened selfishness’. Beiden komen op hetzelfde neer. Het is een nieuwe vorm van narcisme die je moet zien in de context van Human Design. Als je denkt aan narcisme, komen waarschijnlijk niet de meest positieve woorden naar boven. In de huidige, gehomogeniseerde samenleving is narcisme een gevaar, en dit komt voornamelijk door de betekenis die is gegeven aan dit woord. Termen die onder andere geassocieerd worden met narcisme zijn verwaandheid, egoïsme en hoogmoed. Bij neo-narcisme gaat het juist om de ontwikkeling die je als individu kan maken, waardoor je op jouw eigen wijze kiest voor jezelf en de ander.

Wat is homogenisering?

Het concept homogenisering is gedeeltelijk gebaseerd op het inzicht dat anderen niet (kunnen) weten wat het beste is voor ieder van ons. Het proces om te leren om ons leven authentiek te leven als unieke individuen houdt in dat we ons bevrijden van de ‘programmering’ die ons heeft verwijderd van onze aangeboren Strategie & Autoriteit. Leven volgens de normen van de clan, tribe of stam is aan het veranderen. Deze hebben bijgedragen aan de homogenisering. Het is nu tijd voor zelfliefde, ‘neo-narcissisme’. Leven vrij van conditionering.

Zelfliefde, vanuit Human Design perspectief, is het resultaat van het zien van de schoonheid van je eigen proces door jezelf te zijn, ongeacht de mening van de gehomogeniseerde wereld.

Ra Uru Hu

De mythe van Narcissus en Echo

Er zijn verschillende constructies met betrekking tot narcisme. Een voorbeeld hiervan is de Griekse mythe van Narcissus en Echo, zoals deze op onderstaande afbeelding is afgebeeld. Narcissus moet niets hebben van de vruchtbare halfgodin Echo en is vooral gericht op zichzelf: hij is als het ware verliefd op zijn eigen spiegelbeeld. Je kunt binnen deze context dus een verband leggen tussen eigenliefde en de consequentie hiervan. Met de consequentie wordt bedoeld dat de vruchtbare maagd niet zwanger zal raken en daarmee de ‘soort’ zich niet zal voortplanten. Hiermee gaat het volledig in tegen alles wat van een soort wordt verwacht, namelijk zichzelf voortplanten.

Van jezelf houden is een bedreiging voor anderen

De moraal van het verhaal zoals hierboven beschreven: Je wordt gezien als een gevaar voor de rest wanneer je voor jezelf kiest. In de moderne culturen van de 21ste eeuw is dit ook zichtbaar. Men wil bijvoorbeeld niet meer investeren in ouderschap. Er wordt bewust gekozen om zich niet voort te planten en dit kan worden gezien als een probleem. Door de Narcissus mythe kun je zien hoeveel controle er van buitenaf op je wordt gelegd. En bezwijk je, bewust of onbewust, onder deze controle, dan leef je letterlijk en figuurlijk voor iemand anders. Jezelf liefhebben is in die zin een bedreiging voor anderen.

Zelfliefde in Human Design

Hoe zit het met zelfliefde in de context van Human Design? Hierbij gaat het om het leren zien van de schoonheid van je eigen proces. Dit doe je simpelweg door het volgen van de eigen Strategie & Autoriteit. Je ontdekt zo het feit dat jouw brein niet langer druk bezig hoeft te zijn om jouw leven voor je te bepalen. En wanneer je dit gaat beseffen, ga je je ook meer bewust worden van de wereld en de mensen om je heen. Dat is waar de liefde vandaan komt: je gaat waarderen dat je uitgerust bent met de juiste skills, maar ook dat je in staat bent om om te gaan met wat het is om gewoon te ZIJN, ook met alles wat hierbij komt kijken.

Ben je narcist in de klinische zin van het woord, is dit vaak negatief. Je bent dan egoïstisch, je houdt geen rekening met anderen en je bent verwaand. Neo-narcist zijn in de context van Human Design is heel anders. Het is in die zin juist goed om een narcist te zijn, maar het is wel belangrijk om je hier bewust van te zijn. Dat is het verschil tussen een neo-narcist in Human Design en een narcist zoals deze in de huidige samenleving wordt bedoeld. Het gaat om bewustzijn en het ontwikkelen van zelfreflecterend bewustzijn. Human Design helpt daarbij.

Luisteren naar jouw innerlijke autoriteit

Je eigen innerlijke autoriteit is iets heel bijzonders. Ra Uru Hu zegt: “We zitten in een spel van angst. Jouw negen centra zijn vaak nog niet volledig ontwikkeld: ze zijn nog minder aanwezig en hebben hun vleugels nog niet uitgeslagen”. Toch heb je buitengewone mogelijkheden. En dat begint allemaal met de bevrijding. Bevrijding van dat je bezorgd moet zijn, dat je angstig bent omdat je denkt dat je steun nodig hebt van anderen of angst dat je het alleen niet redt. Deze angst die je voelt leidt vaak tot het accepteren van autoriteit van anderen, maar bovenal tot het verlies van je eigen innerlijke autoriteit.

Innerlijke autoriteit, is het belangrijkste centrum in jouw unieke design waarop je kunt vertrouwen als je een besluit wilt nemen. De innerlijke autoriteit zit altijd in jouw eigen lijf (voertuig).

Op het moment dat je jezelf echt overgeeft aan jouw innerlijke autoriteit, kun je deze wereld met haar oneindige druk achter je laten. Deze druk zorgt vooral voor ontevredenheid over jezelf en kan je zelfs verlagen tot zelfhaat.

De reis naar de beste versie van jezelf

Hoe kun je jouw leven in volle potentie leven? Volgens Ra Uru Hu komt zelfliefde voort uit deconditionering. Alles wat je begrijpt over zelfliefde is geconstrueerd door de wereld waarin we leven. Alle maatstaven en verwachtingen zijn vanaf de geboorte door de wereld gecreëerd. Hier moet je van loskomen, je kunt deconditioneren. Zelfliefde komt voort uit het vinden van de innerlijke autoriteit en het zien waar dit jou naartoe brengt.

Dit proces draait niet om: ‘Ik ben hier voor mezelf en niets anders’. Het gaat wel om: ‘Ik ben goed voor mezelf zodat ik er ook kan zijn voor de ander’. De zelfliefde die je ervaart zal je niet belemmeren in het zijn van een betrokken ouder of een liefdevolle partner. Dit kan echter pas zodra je correct bent in jezelf: maar onderweg zul je ongetwijfeld op confrontaties stuiten. Het is altijd mogelijk om voor een online analyse te kiezen, waarmee jij de start kunt maken tot transformatie.

Afscheid nemen van de uiterlijke autoriteit

Voordat je echt jezelf kunt gaan omarmen, is het belangrijk om te breken met de uiterlijke  autoriteit, de autoriteit van de buitenwereld. Op deze manier ga je echt leren hoe het is om een individu te zijn. Het is lastig uit te leggen hoe het is om een werkelijk uniek persoon te zijn: dit kun je alleen ervaren door te vertrouwen op je eigen, innerlijke autoriteit in plaats van de autoriteit van anderen.

De magie van innerlijke autoriteit is dat het je gaat verlossen van de last van overlevingsangst. Maar dit kan niet wanneer je een gehomogeniseerd bewustzijn hebt, je moet echt kunnen zien wat er gebeurt. En wanneer het bewustzijn van je innerlijke autoriteit het potentieel kan waarmaken, kun je iets buitengewoons ervaren.

Alleen op jouw voorwaarden

In je zoektocht naar de beste versie van jezelf moet je er eerst echt zijn voor jezelf. Daarna ben je pas in staat om er voor een ander te zijn. De mens is van nature kwetsbaar, het is moeilijk om te zeggen: “Ik moet op de eerste plaats komen”. Er is geen perfecte timing om voor jezelf te kiezen: het begint wanneer het begint. Het gaat er wel om dat je begrijpt dat je dit proces alleen omarmt. Dit is belangrijk omdat het positief is voor jou, niet omdat het negatief is voor een ander. Ben jij correct, dan kan je voor een ander ook correct zijn en doe je wat iedereen ten goede komt, maar nog steeds op jouw voorwaarden.

Navigeren op jouw eigen ritme

Wanneer je jouw weg gaat vinden in de wereld, zul je zien dat dit echt een heroïsche reis is. Je gaat ontdekken dat jouw personage zijn of haar eigen leven begint te leiden. Het is niet de passagier van de reis die narcistisch is; het is het voertuig, de wijsheid van jouw lichaam, dat narcistisch moet zijn. Jij bent de waarnemer en je geeft het voertuig de autoriteit. Zelf kun je achterover gaan leunen en zelf het karakter zien dat naar voren komt. Het is mooi om jouw oordelende mind los te laten en er van een afstand naar te kijken. Dan zie je de wereld om je heen en hoe deze verstrikt is geraakt in alle patronen.

Human Design is een mooi middel waarmee je jouw volle potentieel inzichtelijk kunt maken. Je kunt jouw bewustzijn transformeren door te experimenteren in het dagelijks leven met deze kennis. Het leven krijgt een andere betekenis voor je in de manier waarop je ziet, wat je weet, wat je ervaart en wat je begrijpt. Met Human Design kun je leren navigeren door jouw eigen leven op jouw eigen unieke manier.

Vraag het gratis e-book aan en lees hierin meer over jouw specifieke innerlijke autoriteit.

Waar helpen we jou mee?

persoonlijke-rapportage

Ontdek jouw zakelijk potentieel 1

CURSUS

WELK CARRIERE TYPE BEN JIJ?

ONTDEK 7 SUCCESCODES

€ 395,00

BEKIJKEN

foundation-reading-rapportage-label

Foundation Analyse

HUMAN DESIGN

ZEER UITGEBREID

GEMAKKELIJK BESLUITEN MAKEN

HOE ZIT JIJ IN ELKAAR

€ 250,00

BEKIJKEN

coaches-human-design

Vergroot jouw effectiviteit

COACHING

GRATIS INTAKEGESPREK

PERSOONLIJKE BEGELEIDING

GECERTIFICEERDE COACHES

GRATIS INTAKE

CONTACT

Meer blogs

Welke werkomgeving past bij jou?

Human Design is er op gericht om jou bewust te maken van jouw kwaliteiten en talenten. Jouw eigen uniekheid en vitale energie worden in de chart inzichtelijk gemaakt. Human Design…
Lees meer

Wat is jouw zakelijk potentieel?

Human Design is er op gericht om jou bewust te maken van jouw kwaliteiten en talent. Jouw eigen uniekheid en vitale energie worden in de chart inzichtelijk gemaakt. Human Design…
Lees meer

Kun jij ZIJN als het uitdagend wordt?

Uitdagingen tijdens een lockdown De meeste van jullie weten dat Human Design gaat over het ontdekken van de eigen uniekheid. Uniekheid waarop je kunt vertrouwen als je een besluit wilt…
Lees meer

Inside Out van Demi Moore

Demi Moore (geboren 11 november 1962 om 14:16 in Roswell) heeft onlangs haar autobiografie uitgebracht en dat maakt mij altijd nieuwsgierig naar het verhaal in combinatie met het design. We…
Lees meer

Het belang van (familie) relaties

Gastblog: Anita Steenbakkers Als kind voelde ik de liefde van mijn ouders, voor mij, mijn zus en broer. En ik voelde ook het verdriet en het verlangen om ons te…
Lees meer
human-design-qorkshop

Human Design Workshop, een ontdekkingsreis naar jezelf

In september, oktober en november geven wij weer een aantal tweedaagse workshops. De living your design workshop is een hele mooie aanvulling op jouw Human Design reading. In de reading…
Lees meer
HD_logorond

Human Design Coach

Label van Human and Organization Design

Minckelersstraat 430
1223LK Hilversum

KvK: 66969212

BTW: NL002002056B95
info@humandesigncoach.nl
www.humandesigncoach.nl

Algemene voorwaarden & verzend- en retourbeleid

Privacybeleid

Blijf op de hoogte

Meld je aan wanneer je op de hoogte wilt bijven van updates, acties en nieuws over Human Design.

Afmelden is altijd mogelijk via de nieuwsbrief zelf. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.